Mielipalvelut
Varaa aika
Varaa aika
Varaa aika
Näytä kaikki asiantuntijat

Soili Takkala

Vertaisasiantuntija, rentoutusohjaaja, filosofi

Helsinki
Etävastaanotto
suomi

Soili Takkala, Masennuslääkevieroituksen vertaisasiantuntija, rentoutusohjaaja, FM

Kärsin aikanaan masennuksesta ja ahdistuksesta ja päädyin käyttämään SSRI-lääkkeitä 1990-luvun alussa. Vapauduin masennuksesta kokonaisvaltaisen, henkistä kasvua painottavan terapiaprosessin aikana 2000-luvun loppupuolella. Yllätys oli suuri, kun masennuslääkkeistä luopuminen oli vaikeaa, vaikka masennus oli jo parantunut. Onnistuin viimein lääkkeen lopetuksessa vuonna 2011, ja vaikka vieroitusoireet kestivät vuosia, elämäni on muuttunut koko ajan paremmaksi.

Tutustuin SSRI-lääkitystä käsittelevään kriittiseen tutkimukseen 2014 alkaen Aku Kopakkalan ansiosta, ja aloin vetää Suomen ensimmäistä SSRI-vieroituksen vertaisryhmää vuonna 2015. Olen Tarpeenmukainen hoito ry:n eli TaHon perustajajäsen.

Palasin yliopistolle saattamaan masennuksen vuoksi kesken jääneet opintoni loppuun ja tein filosofian graduni mielialalääkityksen taustalla vallitsevasta mielen mallista vuonna 2019. Minua kiinnostaa lääketieteen ja psykiatrian ihmiskuva, ja olen hakeutumassa jatko-opintoihin.

Olen perehtynyt masennuslääkevieroitukseen seuraamalla vieroittautujien kokemuksia, kansainvälisissä verkostoissa koottua tietoa ja tieteellistä tutkimusta.

Olen auttaja ja rinnalla kulkija, en terapeutti. Minua motivoi halu olla avuksi. Vaikeillakin kokemuksilla on arvoa, jos voin niiden avulla keventää jonkun samankaltaista kokeneen taakkaa.

Olen valmistunut rentoutusohjaajaksi 2022. Koulutus yhdistää länsimaisia terapiamuotoja ja itämaisia mielenharjoituksen tekniikoita. Harjoitusten avulla voi saada paremmin yhteyden omaan kokemukseensa, oppia käyttämään hengitystä rentoutumisen apuna ja kohtaamaan vaikeita oloja ja mielentiloja.

Jos tarvitset tietoa ja tukea lääkevähennykseen tai mietit, ovatko oireesi vieroitusoireita, varaa puhelinaika tai etävastaanotto. Tunnen parhaiten masennuslääkevieroitusta, mutta samat suuntaviivat pätevät myös neuroleptien ja bentsojen vähennyksessä. Lääkevieroitus ei ole sprintti vaan kestävyyslaji. Hiljaa hyvä tulee. Olen mielelläni avuksi.

TAUSTATIETOA:

SSRI-lääkkeet ovat turvallisia ja hyvin siedettyjä, niistä ei tule riippuvuutta eikä vieroitusoireita. Näin uuden sukupolven serotonergisia lääkkeitä on meille markkinoitu 1980-luvun lopulta alkaen, jolloin ensimmäinen SSRI-lääke, onnellisuuspilleri Prozac (fluoksetiini) tuli markkinoille.

Kun SSRI- ja SNRI-lääkkeet ovat olleet käytössä yli 30 vuotta, kuva on toinen. Alun perin lyhytaikaiseksi suunniteltu lääkehoito venyy monien kohdalla vuosien, jopa vuosikymmenien mittaiseksi. Vaikka lääkityksestä on aluksi saattanut olla hyötyäkin, käytön pitkittyessä se menettää tehonsa ja tulee uudenlaisia sivuvaikutuksia: apatiaa, motivaation puutetta, tunne-elämän latteutta. Myöskään tutkimuksista ei löydy näyttöä määrättömän pitkän lääkityksen hyödyistä. Mutta lopettaakaan ei voi, koska vieroitusoireet ovat vielä pahempia kuin lääkkeen sivuvaikutukset.

Kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu, että masennuslääkkeistä saa vieroitusoireita jopa 56 % käyttäjistä. Oireiden vaikeus liittyy yleensä lääkeannokseen ja lääkityksen kestoon: mitä pitempään lääkettä on syönyt, sitä todennäköisempää on, että lääkkeen lopetus ei onnistu lääketehtaan ohjeilla. Myös lyhytaikainen käyttö saattaa johtaa vaikeisiinkin vieroitusoireisiin.

Lääkkeen lopetus onnistuu parhaiten lääkeannosta asteittain pienentämällä. Tähän on erilaisia menetelmiä. Vieroitusaika riippuu lääkkeen käyttöajasta ja lääkeannoksen vahvuudesta, käyttäjän elämäntilanteesta, tukiverkostoista ja mahdollisuudesta löytää lääkityksen tilalle korvaavia keinoja kohdata mielialan ja tunne-elämän haasteita.

On hyvä, jos lääkevieroitukseen saa tukea terveydenhuollosta. Aina psykiatrien ja lääkärien asiantuntemus ei kuitenkaan riitä, ja toisille suositellaan elinikäistä lääkitystä, toisia taas ohjeistetaan lopettamaan lääke liian nopeasti. Vieroitusoireet saatetaan tulkita sairauden uusiutumiseksi, ja niitä hoidetaan määräämällä lisää lääkkeitä.

Aiheeseen sekä henkilökohtaisen kokemuksen kautta että alan tutkimusta seuraamalla perehtynyt vertaisasiantuntija voi tukea ja rohkaista vieroituspolulla.

Vertaistukea lääkevieroitukseen

Olet ehkä käyttänyt masennuslääkkeitä jo vuosia ja saanut niistä sen hyödyn joka niistä on saatavissa. Enää lääkityksestä ei tunnu olevan apua, mutta lääkkeen lopettaminen huonontaa oloa hälyttävästi. Onko kyse vieroitusoireista? Jos masennuslääkkeistä haluaa päästä eroon, miten sen voi tehdä turvallisesti? Varaa aika kokeneelle vertaisasiantuntijalle!

  • puhelinkonsultaatio 20 min 25 € sis. alv
  • etävastaanotto zoomilla 20 min 35 € sis. alv

Lähetä yhteydenottopyyntö seuraavan lomakkeen kautta:

     

    Varaa aika

    envelopemap-markercalendar-fulllaptop-phonebubblecrossmenuarrow-left