Mielipalvelut
Varaa aika
Varaa aika
Varaa aika

Paniikkioiretesti / Paniikkioirekysely (PDSS-SR)

Tervetuloa täyttämään paniikkioirekyselyä (PDSS-SR, Panic Disorder Severity Scale - Self-Report). Paniikkioirekyselyllä voit arvioida mahdollisia paniikkioireitasi sekä niiden aiheuttamaa haittaa.

Vastaa alla esitettyihin 7 kysymykseen ja klikkaa lopuksi "Laske tulos"-painiketta nähdäksesi tuloksesi. Kysymykset pisteytetään asteikolla 0-4 ja vaihteluväli kokonaispisteillä on 0-28.

Huomioi vastatessasi oireet viimeisen viikon ajalta, vastauspäivä mukaan lukien. Vastaa kysymyksiin siten, että vastaukset kuvaavat tilannettasi ja tuntemuksiasi niin kuin olet ne kokenut.

Testin vastauksia ja tuloksia ei tallenneta mihinkään.

Jos haluat keskustella testin tuloksista asiantuntijoidemme kanssa niin varaa tapaamisaika ajanvarauskalenterimme kautta. Kaikki tapaamiset voidaan järjestää myös etänä etäyhteyksin.


Paniikkioiretesti paniikkioirekysely (PDSS-SR) - Paniikkikohtaus - Paniikkihäiriö - Panic Disorder Severity Scale -Mielipalvelut
Paniikkioiretesti paniikkioirekysely (PDSS-SR) - Paniikkikohtaus - Paniikkihäiriö - Panic Disorder Severity Scale -Mielipalvelut

Paniikkioiretesti / Paniikkioirekysely (PDSS-SR)

1. Kuinka monta paniikkikohtausta ja lievempää oirekohtausta sinulla on ollut viimeisen viikon aikana?

2. Jos sinulla on ollut paniikkikohtauksia viimeisen viikon aikana, kuinka ahdistavilta (epämiellyttäviltä, pelottavilta) ne tuntuivat kohtauksen aikana?

3. Kuinka paljon olet viimeisen viikon aikana huolehtinut tai kokenut ahdistusta siitä, milloin seuraava paniikkikohtaus saattaa tulla tai kokenut muita kohtaukseen liittyviä pelkoja (esimerkiksi pelännyt, että kohtaukset olisivat merkki fyysisistä tai psyykkisistä ongelmista tai ne voisivat aiheuttaa kiusallisia sosiaalisia tilanteita)?

4. Oletko viimeisen viikon aikana vältellyt tai pelännyt joitakin paikkoja tai tilanteita, koska olet pelännyt niiden laukaisevan paniikkikohtauksen? TAI olisitko vältellyt tai pelännyt vastaavista syistä joitakin paikkoja tai tilanteita, jos niitä olisi tullut eteesi viimeisen viikon aikana. Jos vastasit myöntävästi ainakin toiseen kysymykseen, arvioi kokemasi pelon ja välttelyn vaikeusaste viimeisen viikon aikana.

5. Oletko viimeisen viikon aikana vältellyt tai pelännyt jotakin toimintaa, koska se aiheuttaa paniikkikohtauksen kaltaisia kehollisia tuntemuksia tai koska pelkäsit, että se saattaisi laukaista paniikkikohtauksen? TAI olisitko vältellyt tai pelännyt vastaavista syistä jotakin toimintaa, jos siihen olisi tämän viikon aikana pitänyt ryhtyä?

6. Kuinka paljon yllä kuvatut oireet haittasivat työkykyäsi tai suoriutumistasi kotitöistä viimeisen viikon aikana?

7. Kuinka paljon paniikkikohtaukset, lievemmät oirekohtaukset, huoli kohtauksista ja tilanteiden tai toimintojen pelko haittasivat sosiaalista elämääsi viimeisen viikon aikana?

Paniikkikohtaukset ja paniikkihäiriö - Mitä ne ovat?

Paniikkikohtaus on lyhytkestoinen ja äkillinen voimakas ahdistus- tai pelkotila. Paniikkikohtaukseen kuuluvia oireita ovat mm. sydämentykytys, rintakivut, hikoilu, hengenahdistus, pahoinvointi, huimaus, vapina, tukehtumisen tai kuristumisen tunne. Paniikkikohtaukset voivat alkaa täysin yllättäen tai sitten ahdistavien tai pelottavien tilanteiden/tapahtumien seurauksina. Kohtaukset ovat epämiellyttäviä ja mahdollisesti pelottaviakin, mutta ne eivät ole vaarallisia ja menevät itsestään ohi. Oireet ja tuntemukset kehittyvät äkillisesti ja ovat vahvimmillaan lähes heti kohtauksen alkamisen jälkeen. Kohtaukset kestävät muutamia minuutteja, useimmiten alle puoli tuntia.

Paniikkikohtaukset ovat varsin yleisiä, joten yksittäisistä kohtauksista ei tarvitse liikaa huolestua. Jos paniikkikohtaukset ovat toistuvia ja haittaavat elämää, niin tällöin kyseessä voi olla paniikkihäiriö. Paniikkihäiriöstä voidaan puhua silloin kun on ilmennyt toistuvia paniikkikohtauksia, sekä niihin liittyvää huolestuneisuutta vähintään kuukauden ajan. Paniikkioiretestillä voit arvioida paniikkioireitasi sekä niiden aiheuttamaa haittaa. Korkea testitulos ei kuitenkaan ole diagnoosi paniikkihäiriölle, vaan varsinainen diagnoosi perustuu kuitenkin aina lääkärin tekemään selvitykseen. Paniikkihäiriötä voidaan hoitaa, hoitona hyödynnetään mm. psykoterapiaa ja/tai lääkehoitoa.

calendar-fullcrossmenu