Mielipalvelut
Varaa aika
Varaa aika
Varaa aika

Unettomuustesti / Unettomuuskysely (ISI)

Tervetuloa täyttämään unettomuustestiä/-kyselyä (ISI, Insomnia Severity Index). Vastaa alla esitettyihin 5 kysymykseen ja klikkaa lopuksi "Laske tulos"-painiketta nähdäksesi tuloksesi.

Huomioi vastatessasi oireet kuluneen kuukauden aikana, vastauspäivä mukaan lukien. Vastaa kysymyksiin siten, että vastaukset kuvaavat tilannettasi ja tuntemuksiasi niin kuin olet ne kokenut.

Testin vastauksia ja tuloksia ei tallenneta mihinkään.

Jos haluat keskustella testin tuloksista asiantuntijoidemme kanssa niin varaa tapaamisaika ajanvarauskalenterimme kautta. Kaikki tapaamiset voidaan järjestää myös etänä etäyhteyksin.


Unettomuustesti Unettomuuskysely (ISI) - Insomnia Severity Index - Unihäiriöt -Mielipalvelut
Unettomuustesti Unettomuuskysely (ISI) - Insomnia Severity Index - Unihäiriöt -Mielipalvelut

Unettomuustesti / Unettomuuskysely (ISI)

1. Arvioi univaikeuksiesi vakavuutta

Nukahtamisvaikeus

Unessapysymysvaikeus

Liian aikainen herääminen aamulla

2. Kuinka tyytyväinen / tyytymätön olet tämänhetkiseen nukkumiseesi?

3. Missä määrin arvioit nukkumisongelmasi häiritsevän päivittäistä toimintaasi (esim. aiheuttaa väsymystä päivällä, häiritsee suorituskykyäsi, aiheuttaa keskittymis- ja muistamisvaikeuksia, vaikuttaa mielialaan)?

4. Kuinka helposti luulet muiden huomaavan nukkumisongelmasi heikentäneen elämänlaatuasi?

5. Kuinka huolestunut / ahdistunut olet tämänhetkisen nukkumisongelmasi vuoksi?

Unettomuus ja unihäiriöt

Unettomuus eli Insomnia tarkoittaa kyvyttömyyttä nukkua, vaikkakin olosuhteet nukkumiselle olisivat hyvät. Unettomuus on yleistä ja ainakin joka kolmas aikuinen kärsii vuoden aikana unettomuuden oireista, noin joka kymmenes on kärsinyt oireista pitkäkestoisesti vähintään 1 kuukauden ajan. Unen häiriintyminen on siis normaalia, ja tilapäinen unettomuus kuuluu tavanomaiseen elämään. Huolet ja murheet, stressi ja paineet, epärytminen elämäntyyli, elämäntilanteen muutokset, päihteet ja ”nautintoaineet”, lääkitykset, innostuminen ja moni muu tekijä vaikuttavat uneen. Yleensä uni palautuu, kun elämäntilanteet tasaantuvat.

Mitä oireita/tilanteita unettomuuteen ja unihäiriöihin kuuluu? Niihin kuuluu mm. nukahtamisen vaikeudet, yöllinen heräily, liian aikainen herääminen ja virkistämätön uni. Pidempään jatkuessaan unihäiriöt altistavat monille fyysisille ja psyykkisille vaivoille sekä usein myös ennakoivat niitä. Siksi unihäiriöitä on tärkeä hoitaa. Unen huolto eli uneen vaikuttavien ulkoisten ja sisäisten tekijöiden tarkastelu ja muokkaaminen voi olla riittävä apu unihäiriöön. Toisinaan tarvitaan pidempiaikaista ulkopuolista tukea terapian muodossa, jotta uneen vaikuttavat tekijät voidaan työstää ja tasapainoinen uni mahdollistuu jälleen.

Tarvitsetko apua univaikeuksiin? Tutustu meidän asiantuntijoihimme ja varaa aika ajanvarauskalenteristamme, jos kaipaat tukea univaikeuksiin.

calendar-fullcrossmenu