Mielipalvelut
Varaa aika
Varaa aika
Varaa aika

Luomupsykiatriaa - Aku Kopakkala ja Ben Furman - Podcast

11.1.2024
Kirjoittaja: Mielipalvelut

Luomupsykiatriaa - Aku Kopakkala ja Ben Furman - Podcast

Toinen Mielipalvelut Oy:n perustajista, psykologi Aku Kopakkala on aloittanut Luomupsykiatriaa-podcastin yhdessä Psykiatrian erikoislääkärin Ben Furmanin kanssa. Podcastissa he keskustelevat psykiatriasta ja mielenterveyden hoidosta kriittisesti esitellen luonnonmukaisia vaihtoehtoja nykyiselle lääke- ja diagnoosikeskeiselle psykiatrialle.

Podcastinsa Johdanto-jaksossaan he kertovat, mitä tuleman pitää ja minkälaisia aiheita he tulevat podcastissaan käsittelemään. [Luomupsykiatriaa - "Kriittistä psykiatriaa" (eng. Critical Psychiatry)] Kuuntele jakso niin saat selville, että mitä mieltä Aku ja Ben ovat mm. "liika medikalisaatiosta", psyykenlääkkeistä, ADHD-lääkkeistä, nykyisistä menetelmistä jne. Näiden asioiksi he kertovat myös, että mitä Luomupsykiatria tarkoittaa. Johdanto-jakson voit kuunnella tästä!

Kaikki Luomupsykiatriaa - Podcastin jaksot:

  • Johdanto-jakso [Tästä se meidän podcast alkaa!]
    • Ensimmäinen jakso, jossa kerrotaan mitä varten Luomupsykiatriaa-podcast on olemassa ja mitä sillä halutaan saada aikaan, pohdintaa, keskustelua, vaihtoehtoisia ratkaisuja.
  • Jakso 1. [Luomua vai lääkkeitä]
    • Ben ja Aku keskustelevat norjalaisesta psykiatrisesta hoitoyksiköstä, jossa vakavia mielenterveyshäiriöitä sairastavia potilaita hoidetaan vaihtoehtoisilla menetelmillä, jotka eivät välttämättä sisällä rutiinimaisia lääkkeiden käyttöjä tai lääkkeitä käytetään hoidossa selvästi vähemmän. (Lääkkeetön ja/tai vähälääkkeinen hoito) He pohtivat myös masennuslääkkeiden seksuaalisia sivuvaikutuksia ja keskustelevat mahdollisuudesta käyttää omega-3-rasvahappoja vaihtoehtona masennuslääkkeille.
  • Jakso 2. [Aiheena psykoterapia]
    • Onko psykoterapia tehokas keino mielenterveysongelmien ratkaisemiseen? Tarjoaako se todellista apua tieteellisen tutkimuksen valossa? Voimmeko luottaa siihen, mitä KELA kertoo psykoterapiasta? Minkälaiselta psykoterapian tulevaisuus näyttää? Ben ja Aku syventyvät psykoterapian maailmaan, purkaen sen mysteerejä ja illuusioita, samalla jakamalla omia kokemuksiaan matkaltaan psykoterapian ihmeelliseen maailmaan.
  • Jakso 3. [Aiheena ADHD]
    • Onko ADHD aivotoiminnan häiriö vai osa normaalivariaatiota? Miksi niin monet haluavat ja hakevat nykyään ADHD-diagnoosin, ja miksi diagnoosin saaminen koetaan helpottavan omaa oloa? Mihin tutkimuksiin diagnoosi perustuu, ja onko lääkityksestä niin paljon hyötyä ja niin vähän haittaa kuin asiantuntijat väittävät?
  • Jakso 4. [Selviytymistarina 1]
    • Tässä jaksossa Ben istuu alas keskustelemaan vieraan kanssa, joka kertoo oman matkansa kohti toipumista. Vieras, ammatiltaan mielenterveysalan työntekijä, haluaa jakaa tarinansa, mutta anonymiteettiin kätkeytyen. Haastattelun päätyttyä Aku ja Ben syventyvät keskustelemaan ääneen siitä, mitä keskustelu heissä herättää. He pureksivat tarinan antia, pohtivat sen vaikutusta ja löytävät yhdessä uusia näkökulmia mielenterveysongelmien ymmärtämiseen ja kohtaamiseen.
  • Jakso X. [Selviytymistarina 2]
    • Benin ja Akun vieraana on Piia Tuominen (ratkaisukeskeinen terapeutti, kokemusasiantuntija). Piia on Astetta parempi elämä -sivuston perustaja. Hän tietää omakohtaisesti, mitä on toivottomuuden tunne ja epätoivo siitä, että voiko elämä koskaan muuttua paremmaksi.
  • Jakso 5. [Masennuslääkkeiden lopettamisen vaikeus]
    • Kaikkiin psyykenlääkkeisiin liittyy lopettamisen vaikeus, joka johtuu ennen kaikkea fyysisistä vieroitusoireista. Tähän ongelmaan on viimeinkin alettu kiinnittää sen ansaitsemaa huomiota. Ben ja Aku keskustelevat aiheesta uuden lääkevieroituskäsikirjan (Maudsley Deprescribing Guidelines) pohjalta. Kirjan ovat kirjoittaneet Mark Horowitz ja David Taylor, molemmat ovat arvostettuja asiantuntijoita psykiatrian ja lääkkeiden käytön alalla.

Podcastia voi kuunnella seuraavissa kanavissa/sovelluksissa:

Libsyn: Linkki podcastiin

Spotify: Linkki podcastiin

Supla: Linkki podcastiin

iHeart: Linkki podcastiin

Audible: Linkki podcastiin

Google Podcast: Linkki podcastiin


Varaa aika

Tyhjennä valinnat

Lue lisää aiheesta

Esittelyssä Aku Kopakkala
7.11.2016
Aku Kopakkala
calendar-fullcrossmenu