Mielipalvelut
Varaa aika
Varaa aika
Varaa aika

Paniikkihäiriö, ahdistus ja pelot

Ville oli ahdistunut jonkin verran jo lapsuudessa. Kotoa pois muuttaessa ahdistus alkoi vasta toden teolla häntä vaivata.

“ Minulla on suurimman osan hereillä oloajastani tukalan levoton ja puristava olo. Huolehdin paljon asioista etukäteen; minä pystyn huolehtimaan ja murehtimaan käytännössä mistä vain.

Minulla on paljon kipuja ja vaivoja kropassani. Vatsa on levoton ja kipuileva. Niskaa ja hartioita kiristää ja kivistää usein. Leuat ovat jumissa. Jaloissa on jäytäviä kipuja.

Ja tietenkin huolehdin näistä alinomaa.

Työssäni tunnen jatkuvaa riittämättömyyttä ja hion tekemisiäni pilkuntarkasti - ja murehdin, että huomataan, kuinka huonosti olen tehnyt työni.

Olen kuullut tuhansia kertoja, että minun ei pitäisi kiinnittää huomiota kaikkeen tähän, vaan höllätä. Helpommin sanottu kuin tehty. ”

Ahdistaa!

Et ole yksin. Ahdistusta ja pelkoja on jossakin määrin ja jonkinlaisina käytännössä kaikilla ihmisillä. Ahdistus onkin hyvin yleinen elämään vaikuttava vaiva. Käytännössä ahdistuneisuus tarkoittaa sitä, että ihminen tuntee olonsa paniikinomaiseksi, jännittyneeksi, levottomaksi tai pahimmillaan kauhistuneeksi. Pieni jännitys on aivan normaalia, ennen esimerkiksi tärkeää esitystä tai urheilusuoritusta. Ahdistuneisuudesta tulee ongelma silloin, kun se on hallitsematonta ja vaikuttaa jatkuvasti päivittäiseen elämään.

Ahdistus ja pelot voivat käydä ylivoimaisiksi ja ne voivat liittyä monenlaisiin tekijöihin. Joskus ahdistus liittyy vaikeisiin elämäntapahtumiin tai stressiin. Silloin näiden tekijöiden selvittely on tärkeää. Ahdistus voi olla osa traumatisoitumista tai ahdistusherkkyys on vahvistunut elämänkaaren varhaisvaiheiden olosuhteista johtuen. Silloin ahdistuneisuudesta on mahdollisesti tullut tyypillinen tapa reagoida elämän haastaviin tilanteisiin. Näissä tilanteissa ahdistus voi olla niin voimakasta ja otteessaan pitävää, että monipuolinen tuki on tärkeää, jotta taustalla olevia elämän tapahtumia ja olosuhteita voidaan vähitellen käsitellä ja näin ahdistus alkaa myös keventyä.

Kilpailullisuutta ja vertailua korostavassa kulttuurissa kasvaminen ja eläminen myös herkästi aktivoi ahdistuneisuutta. Geenitutkimusten perusteella näyttäisi siltä, että joillakin on jo syntyessään enemmän ahdistukseen taipuvainen temperamentti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ahdistuneisuus olisi väistämätön kohtalo. Myös se, mitkä geenit vaikuttavat ihmisessä, näyttää määräytyvän paljolti ympäristön vaikutuksista.

Paniikkihäiriö on yleinen vaiva

Paniikkihäiriö on erityinen kohtauksittainen pelon/ahdistuksen muoto. Siihen kuuluu usein toistuvat paniikkikohtaukset, jotka eivät ole tiettyyn paikkaan tai tilanteeseen sidonnaisia – ne ovat äkillisiä ja odottamattomia. Paniikkikohtauksen pelko on merkittävä tekijä paniikkihäiriössä ja kohtauksen pelko voi myös aiheuttaa paniikkikohtauksen. Yksi tärkeä tekijä paniikkihäiriön hoidossa onkin paniikkikohtaukseen liittyvän pelon purkaminen. Kohtauksissa tyypillisiä oireita ovat voimakkaat keholliset oireet, kuten sydämen tykytys, hengenahdistus, hikoilu, rintakipu, huimauksen tunne, huonovointisuus sekä lisäksi pelko esim. sydänkohtauksesta tai kuolemasta. On tyypillistä, että paniikkihäiriöstä kärsivällä on myös muunlaista ahdistuneisuutta.

Ahdistuneisuus ja pelot ovat kokonaisvaltaisesti ihmisessä vaikuttavia olotiloja. Niissä on osana aina kehollista ylivirittyneisyyttä ja siksi keholliset, kokemukselliset vaikuttamisen tavat ovat merkittävä tapa auttaa ahdistuneisuudesta ja peloista kärsivää. Tunnetasolla taas myötätuntoa korostava lähestymistapa on oleellinen tekijä ahdistuksen hoidossa. Ajattelemisen ja suhtautumisen tapojen työstäminen on tärkeää. Myös ahdistuksen sietoa ja levollisuutta tukevaa suhdetta ahdistukseen voidaan kehittää monin tavoin osana ahdistuksen hoitoa.

Voit lukea tarkemmin aiheesta syväluotaavasta artikkelistamme: Ahdistus - mitä se on ja miten siitä selviää voittajana?

Varaa aika ja tarkastellaan yhdessä sinun tilannettasi, jotta voimme tehdä sinun tarpeisiisi sopivaa hoitosuunnitelmaa.

Meillä on myös ”lievitystä ahdistukseen” -hoitokokonaisuus, jonka voi käydä joko yksilöllisesti tai ryhmässä.


Varaa aika

Tyhjennä valinnat

Lue lisää aiheesta

calendar-fullcrossmenu