Mielipalvelut
Varaa aika
Varaa aika
Varaa aika

Unihäiriöt ja unettomuus

Teea kertoo:

Se unen katkonaisuus jäi vähän niin kuin päälle lasten vauva-aikojen jälkeen ja sillä sitten mentiin tätä normaalia arkea, lapset aamulla hoitoon kiireellä, työpäivät kuin putkia, joissa kiidetään pikavauhtia, lasten haku, ruuan teko, lasten ja omat harrastukset, kotihommat ja sitten rättiväsyneenä sänkyyn sydän rinnassa hakaten. Sellaista koiranunta ja valvoilua tää on ollut. Nyt en enää tiedä onko päivä, ilta vai yö, enkä jaksa mitään”.

Miksi hyvä uni on niin tärkeää?

Nukkuminen on tehokkain tapa palautua kuormituksesta. Se on välttämätöntä erityisesti aivojen palautumiselle ja tärkeää muullekin kehon palautumiselle. Jatkuva univaje, joka voi syntyä unihäiriöistä tai huonoista unitottumuksista, synnyttää vireystilan säätelyn vaikeuksia – ihminen kuormittuu kokonaisvaltaisesti herkemmin ja kuormituksesta palautuminen on vaikeampaa. Keskittyminen, muistin toiminnot ja suorituskyky heikkenevät. Tunteissa alkaa painottua hermostuminen, kärsimättömyys, ärtyminen ja muut raskaat tunteet. Myös mieliala madaltuu sekä aloitekyky heikkenee.

Milloin on kyse unihäiriöstä?

Uniaika voi jäädä lyhyeksi monesta syystä ilman että kyseessä olisi unihäiriö. Sosiaaliset paineet voivat heikentää ja jopa kätkeä nukkumisen biologista tarvetta iltaisin. Tämä johtaa nukkumaanmenon viivästyttämiseen ja uniajan lyhentämiseen. Liian kirkas valaistus kovin myöhään illalla häiritsee uni-valve -rytmiä. Myöhäinen intensiivinen liikunta tai muu voimakkaasti virittävä toiminta vaikeuttaa uneen rauhoittumista. Unirytminsä voi siis saada itse sekaisin.

Sen korjaaminen vie yleensä pidemmän aikaa kuin sen sekaisin saaminen. Olisi hyvä oppia huomaamaan kehon ja mielen viestejä virkeydestä ja väsymyksestä. Tasaisen rytmin ylläpitäminen nukkumaanmeno- ja heräämisajoissa on laadukkaan unen kannalta tärkeää.

Siksi on hyvä opetella vaalimaan unelle varattua aikaa. On tyypillistä, että ihminen kroonisessa unen puutteessaan kuvittelee, että kaikki on hyvin ja tulee tunne, että unenpuutteeseen tottuu. Todellisuudessa liian vähäinen uni tuottaa monenlaista hyvinvointia ja terveyttä horjuttavaa tapahtumaa kehossa.

Unen häiriintyminen on tavallista, ja tilapäinen unettomuus kuuluu tavanomaiseen elämään. Huolet ja murheet, stressi ja paineet, epärytminen elämäntyyli, elämäntilanteen muutokset, päihteet ja ”nautintoaineet”, lääkitykset, innostuminen ja moni muu tekijä vaikuttavat uneen. Yleensä uni palautuu, kun elämäntilanteet tasaantuvat.

Unihäiriöt - mitä ne ovat ja mitä ne aiheuttaa?

Unihäiriöitä ovat:

  • nukahtamisen vaikeudet,
  • yöllinen heräily,
  • liian aikainen herääminen,
  • virkistämätön uni.

Pidempään jatkuessaan unihäiriöt altistavat monille fyysisille ja psyykkisille vaivoille sekä usein myös ennakoivat niitä. Siksi unihäiriöitä on tärkeä hoitaa. Unihäiriöiden hoitaminen voi olla monessa tapauksessa se tekijä, mikä auttaa takaisin tasapainoon ja ennaltaehkäisee montaa ikävää vaivaa.

Unihäiriöihin liittyvät usein liian korkea vireystaso, uni-valve –rytmin heikentyminen, tunne-elämän haasteet sekä epäsäännöllinen elämänrytmi. Nämä edellä mainitut tekijät liittyvät usein myös toisiinsa ja voivat muodostaa toisiaan ruokkivaa kehää.

Unen huolto eli uneen vaikuttavien ulkoisten ja sisäisten tekijöiden tarkastelu ja muokkaaminen voi olla riittävä apu unihäiriöön. Toisinaan tarvitaan pidempiaikaista ulkopuolista tukea psykoterapian muodossa, jotta uneen vaikuttavat tekijät voidaan työstää ja tasapainoinen uni mahdollistuu jälleen.

Tarvitsetko apua univaikeuksiin?

Tutustu  asiantuntijoihimme ja varaa aika ajanvarauskalenteristamme, jos kaipaat tukea univaikeuksiin.

Voit myös arvioida itseäsi ja unettomuuttasi tekemällä unettomuustestin/-kyselyn (ISI). Jos olet kokoajan väsynyt ja/tai uupunut niin voit tehdä uupumustestin/-kyselyn (KEDS).

 


Varaa aika

Tyhjennä valinnat

Lue lisää aiheesta

calendar-fullcrossmenu