Mielipalvelut
Varaa aika
Varaa aika
Varaa aika

Skeematerapia – Terapiamuoto tunnelukkojen työstämiseen

5.9.2023
Kirjoittaja: Mielipalvelut

Skeematerapia – terapiamuoto tunnelukkojen työstämiseen

Kirjoittaja: Alessandro Pelliccioni, psykologi ja lyhytterapeutti

Mitä skeematerapia on?

Skeematerapia on uudistava psykoterapiamalli, jonka kehitti 90-luvulla yhdysvaltalainen psykoterapeutti J. Young. Terapian lähtökohdat pohjautuvat erityisesti kognitiiviseen terapiaan, kiintymissuhdeteoriaan ja muihin vakiintuneisiin terapiamuotoihin. Young tutki laajasti omia potilaitaan ja huomasi, että samankaltaisista ajattelu- tai käyttäytymismalleista näytti seuraavan samanlaisia ongelmia. Hän ryhtyi kartoittamaan näitä haitallisia toimintamalleja, joita on yhteensä kahdeksantoista ja joita kutsutaan sekä skeemoiksi että tunnelukoiksi.

Skeematerapia sopii kaikille – meillä jokaisella on tunnelukkoja

Tunnelukot saavat meidät esimerkiksi mukautumaan, alistumaan tai uhrautumaan läheisissä ihmissuhteissa tai haastavissa sosiaalisissa tilanteissa. Riippuen ihmisistä tunnelukot saattavat vaatia perfektionismia tai haasteiden välttelyä, ne voivat saada meidän piilottamaan tunteemme ja välttelemään ongelmien esiin nostamista. Tunnelukkojen avautuminen vaatii työtä ja päättäväisyyttä asioiden käsittelemiseen. Kun tunnelukot avautuvat, hahmotamme millaista elämää haluamme elää ja miten voimme pyrkiä siihen. Samoin pystymme olemaan paremmin läsnä itselle ja läheisille.

Mitä skeemat ja tunnelukot ovat?

Skeemat, tai tunnelukot, ovat tapoja tulkita ympäristöä taikka sellaisia tapoja käyttäytyä muiden ihmisten seurassa, jotka olemme oppineet varhaislapsuudessa tai nuoruusiällä, jos tarpeitamme ei ole pystytty kohtaamaan. Tunnelukon kehittyminen ei vaadi vakavaa traumaa. Siihen riittää esimerkiksi se, että toinen vanhemmista oli etäinen, kun pieni lapsi tarvitsi hellyyttä tai jos lapsen tarpeiden ja halujen ilmaisu ei jostain syystä ollut perheessä hyväksyttyä.
Pienelle lapselle nämä selviytymiskeinot olivat tarpeellisia; hänellä säilyi olo, että vanhemmat eivät hylkää häntä. Aikuisuudessa nämä automatisoituneet käyttäytymismallit ovat kuitenkin haitallista. Skeemat aktivoituvat automaattisesti, kun elämme voimakkaita tunteita herättäviä tilanteita. Niiden takia tulkitsemme ympäristöä esimerkiksi vain negatiivisesti, joka johtaa pessimistiseen maailmaan kuvaan, taikka toistamme samanlaisia kaavoja suhteissamme ja sabotoimme mahdollisuuksia toimivaan suhteeseen.

Minkälaisia skeemoja ja tunnelukkoja on olemassa? Kolme tunnelukkoesimerkkiä:

Olen kelvoton
Vajavaisuuden tunnelukko on kokemusta viallisuudesta, huonoudesta tai arvottomuudesta, jonka takia muut eivät voisi aidosti rakastaa. Tunnelukkoon liittyy usein häpeää omien puutteiden paljastumisesta. Vajavaisuuden tunnelukkoa kantavan on vaikea ottaa positiivista palautetta vastaan, koska hän uskoo ettei ole ansainnut sitä.

Tehtäväni on palvella toisten tarpeita
Uhrautumisen tunnelukko johtaa siihen, että ihminen noudattaa omasta halustaan muiden toiveita ja tarpeita. Hän uhrautuu, jotta ei joutuisi kokemaan syyllisyyttä siitä, ettei huomioi riittävästi toisia. Uhrautumisen avulla henkilö voi saavuttaa omanarvontuntoa tai säilyttää yhteyden toiseen, joka tuntuu tarvitsevan häntä. Uhrautuja laiminlyö omia tarpeitaan, ja toisten jatkuva huomioiminen herättää väsymystä, turhautumista ja suuttumusta, joita uhrautuja ei pysty ilmaisemaan avoimesti.

Olen riittämätön
Vaativuuden tunnelukko näyttäytyy pyrkimyksenä suoriutua vaativien normien mukaisesti, tavallisesti häpeän tai paheksunnan välttämiseksi. Tunnelukko aiheuttaa jatkuvaa painetta ja ylikriittisyyttä itseä ja muita kohtaan. Se vaikuttaa haitallisesti terveyteen, itsetuntoon, ihmissuhteisiin ja nautinnon kokemuksiin. Vaativuuden tunnelukko näyttäytyy perfektionismina, tarpeena tehdä kaikki "oikein", liiallisena yksityiskohtiin takertumisena tai oman suorituksen aliarvioimisena tai jäykkinä sääntöinä sekä erilaisia pakkoina ja tehokkuuden korostamisena.

Miten skeematerapia käytännössä toimii?

Skeemat tunnistetaan tunnelukkotestin avulla ja niiden taustaa hahmotetaan lapsuuden ja nuoruuden ajalta. Näin opitaan tunnistamaan haitallisia selviytymiskeinoja ja hahmottamaan, miten ne vahvistavat skeemoja. Terapeutti ja potilas luovat yhdessä skeemojen käsitteellistämismallin, jonka jälkeen keskitytään terapiasuunnitelmaan, joka sisältää kognitiivisia ja kokemuksellisia menetelmiä.

Niin kauan, kun ihminen uskoo skeemojen paikkansapitävyyteen, hän ei pysty muuttumaan. Ensin skeema on mahdollista tunnistaa järjen tasolla, sen jälkeen täytyy kamppailla skeemojen vaikutuksien kanssa tunnetasolla, kunnes pystyy kohtaamaan skeeman kasvokkain ja toimimaan siitä vastaan. Silloin voidaan suunnitella uusia käyttäytymismalleja vanhojen automatisoituneiden ja haitallisten mallien tilalle. Rakentavampien valintojen avulla voidaan luoda toimivampaa ja tyydyttävämpää elämää.

Tutustuin skeematerapiaan lyhytterapiakoulutuksessa ja vaikutuin kuinka helppo asiakkaan on ymmärtää ja omaksua omia haitallisia selviytymiskeinoja ja hyötyä terapiasta.
Jos etsit netistä tunnelukkotestejä tai skeematerapiatestejä, löydät monia osittaisia ja epävirallisia versioita. Jos haluat selvittää omia tunnelukkojasi, varaa aikaa tapaamiseen tästä!

Kirjoittaja: Alessandro Pelliccioni, psykologi ja lyhytterapeutti

"Olen kotoisin Italiasta ja olen asunut Suomessa yli parikymmentä vuotta. Olen psykologi ja lyhytterapeutti (Integrum Instituutti, kognitiivinen integratiivinen suuntaus). Vastaanotolleni voit tulla matalalla kynnyksellä. Mikään ongelma ei ole liian vähäpätöinen tai pieni, ettei se olisi käsittelyn arvoinen. Vastaanotolleni voit tulla omana itsenäsi."

Lähteet:
J. Young, J. Klosko ja M. Weishaar, ”Skeematerapia”, Edita.
K. Takanen, ”Tunne lukkosi, vapaudu tunteiden vallasta”, WSoy

 


Varaa aika

Tyhjennä valinnat

Lue lisää aiheesta

calendar-fullcrossmenu