Mielipalvelut
Varaa aika
Varaa aika
Varaa aika

Yksilöterapiaa ja pariterapiaa englanniksi – Eri kulttuurien väliset parisuhteet

21.7.2023
Kirjoittaja: Mielipalvelut

Yksilöterapiaa ja pariterapiaa englanniksi – Eri kulttuurien väliset parisuhteet

Oletteko sinä ja/tai kumppanisi uusia Suomessa? Oletteko tällä hetkellä eri kulttuurien välisessä suhteessa? Vaikka kaikki parit saattavat kohdata vaikeuksia, kuten kommunikaatio-ongelmia, väärinymmärryksiä, läheisyyden puutetta tai jopa uskottomuutta, maahanmuuttaja- ja kulttuurien väliset parit kohtaavat usein lisähaasteita. On tunnettu ja surullinen tosiasia, että avioeroja esiintyy enemmän maahanmuuttaja- ja eri kulttuurien välisissä parisuhteissa.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2018 ulkomaalaistaustaisten avioeroaste oli lähes kaksinkertainen verrattuna kantasuomalaisiin, ja kulttuurien välisissä suhteissa avioeroaste oli jopa yli nelinkertainen verrattuna homogeenisiin suomalaisiin pareja.

Maahanmuuttajat ja ulkomaalaiset yrittävät sopeutua uuden maan elämään usein ilman tukiverkostoa. Tämä aiheuttaa stressiä ja yksinäisyyttä, jotka voivat johtaa masennukseen, ahdistukseen ja muihin mielenterveysongelmiin, ja saattavat myös kuormittaa muuten terveitäkin suhteita. Kun toinen tai molemmat kumppanit kamppailevat näiden haasteiden kanssa - kulttuurishokki, sopeutuminen uuteen maahan, työn löytäminen, uuden kielen oppiminen jne. - suhde voi kärsiä seurauksena. Stressitasot ovat korkeat, kiukku puhkeaa ja kärsivällisyys loppuu. Kun henkilökohtaiset ongelmat tyhjentävät voimavaramme, suhteemme usein laiminlyödään. Kun tähän ongelmaan lisätään tunne siitä, että olemme täysin yksin - kaukana perheestä ja ehkä ilman uusia ystävyyssuhteita - taakka voi tuntua sietämättömältä.

Ainutlaatuiset haasteet parisuhteessa

Kulttuurien välisissä suhteissa olevilla ihmisillä on myös omat ainutlaatuiset haasteensa. Vaikka kahden eri perinteen, uskomusten ja arvojen yhdistäminen ei ole koskaan ilman haasteita, tämä korostuu erityisesti silloin, kun kumppanit ovat eri maista. Tämä tulee usein esille erityisesti vanhemmuudessa. Vaikka jokainen perheenjäsen voi hyötyä monien kulttuurien rikkaudesta, tämä edellyttää ensin vanhempien oppivan puhumaan, ymmärtämään, hyväksymään ja jopa arvostamaan toistensa eroja sekä tekemään tarvittavia kompromisseja parisuhteessaan.

Lisäksi lapsenkasvatuksen käytännöt voivat olla haasteellisia eri kulttuurien välisissä suhteissa. Kumppanit puhuvat usein eri äidinkieltä ja kommunikoivat joko toisella näistä kielistä tai kolmannella kielellä. Vaikka kummallakin olisi erinomaiset taidot toisessa kielessä, väärinymmärryksiä tai turhautumisia voi silti esiintyä.

Vaikka tilastot saattavat tuntua pelottavilta, onneksi mikään edellä mainituista ongelmista ei tarvitse jatkua negatiivisena vaikutuksena elämääsi tai suhteeseesi. Yksilö- ja/tai parihoitojen avulla näistä asioista voidaan keskustella ja opetella taitoja niiden käsittelyyn. Mikään ongelma ei ole ylitsepääsemätön, eikä mikään suhde ole toivoton. Yksilöllisten huolenaiheiden käsittelyn, viestintätaitojen harjoittelun, hyväksynnän lisäämisen, luottamuksen rakentamisen ja erilaisten (kulttuuristen, henkilökohtaisten, vanhemmuuteen liittyvien) asioiden neuvottelemisen avulla monikulttuurisuudesta voi tulla ilon ja ylpeyden lähde eikä toinen este voitettavaksi.

Katso saatavilla olevat ajat yksilöterapiaan (Ensikartoitus) ja pariterapiaan.


Varaa aika

Tyhjennä valinnat

Lue lisää aiheesta

calendar-fullcrossmenu