Mielipalvelut
Varaa aika
Varaa aika
Varaa aika

Hyväksymis- ja omistautumisterapia: Mitä se on ja kenelle se sopii?

30.4.2024
Kirjoittaja: Mielipalvelut

Hyväksymis- ja omistautumisterapia: Mitä se on ja kenelle se sopii?

Kirjoittaja: Laura Nenonen, psykologi

Hyväksymis- ja omistautumisterapia (HOT) on yksi ns. kolmannen aallon kognitiivisista käyttäytymisterapioista. HOT keskittyy tunteiden, ajatusten ja käyttäytymisen väliseen yhteyteen. Sen tavoitteena on auttaa ihmisiä elämään täysipainoista ja merkityksellistä elämää elämässä kohdatuista vaikeuksista huolimatta.

Mitä HOT eli hyväksymis- ja omistautumisterapia on?

Hyväksymis- ja omistautumisterapian keskeinen ajatus on, että kielteisinä ja vaikeinakin koetut tunteet ja ajatukset ovat osa normaalia ihmisen elämää. Niiden vastustelun tai välttämisen sijaan pyritään saavuttamaan tasapaino, jossa vaikeita tunteita ja ajatuksia pystytään sietämään, mikä mahdollistaa niiden kanssa elämisen. Tämä ei tarkoita, että elämän ongelmakohdat pitäisi vain passiivisesti hyväksyä. Hyväksymis- ja omistautumisterapialle on ominaista kirkastaa elämänarvoja ja vahvistaa itselle tärkeiden arvojen mukaista toimintaa kohdatuista vastoinkäymisistä huolimatta.

Hyväksymis- ja omistautumisterapiassa hyödynnetään myös buddhalaista filosofiaa ja mindfullnessia. Buddhalaisessa filosofiassa puhutaan mieleen samaistumisesta, joka aiheuttaa kärsimystä. HOTissa pyritäänkin vahvistamaan kykyä erottaa mielessä pyörivät ajatukset ns. pysyvästä minästä, “havaitsijaminästä”, sekä vahvistamaan taitoa olla läsnä tässä hetkessä ja keventämään mieltä ajatus- ja ärsykekuormasta.

Kenelle ja millaisiin pulmiin HOT sopii?

HOT sopii monenlaisiin elämän haasteisiin. Se voi olla hyödyllinen esimerkiksi ahdistuksen, masennuksen, stressin, itsetunto-ongelmien, kroonisen kivun tai haastavien elämänmuutosten kanssa kamppaileville. HOT voi auttaa myös ihmisiä, jotka kokevat elämänsä merkityksettömäksi tai tuntevat olevansa juuttuneita. Hyväksymis- ja omistautumisterapiasta on tähän päivään mennessä tehty satoja tutkimuksia ja kymmeniä meta-analyyseja. Meta-analyysien tuloksia arvioivassa katsauksessa HOTin todettiin olevan tehokas hoitomuoto mm. masennuksen, ahdistuksen, päihdeongelmien ja kroonisen kivun hoidossa.

Hyväksymis- ja omistautumisterapiaa voidaan käyttää lyhyessäkin työskentelyssä, kuten psykologin interventiossa, tai osana pidempää psykoterapiaa. HOT ei tarjoa pikaratkaisuja, vaan se on prosessi, joka vaatii sitoutumista ja harjoittelua. Monille ihmisille se on tarjonnut toimivan tavan käsitellä kohdattuja vaikeuksia ja elää merkityksellistä elämää.

Lähde: Gloster, A. T., Walder, N., Levin, M. E., Twohig, M. P., & Karekla, M. (2020). The empirical status of acceptance and commitment therapy: A review of meta-analyses. Journal of contextual behavioral science, 18, 181-192.

Kirjoittaja: Laura Nenonen, psykologi [Varaa aika Lauralle hänen kalenteristaan]

”Asiakkaan kunnioitus sekä kokemus kuulluksi ja ymmärretyksi tulemisesta ovat tärkeitä periaatteita, jotka ohjaavat työskentelyäni psykologina. Voit tulla vastaanotolleni juuri sellaisena kuin olet keskustelemaan luottamuksellisesti rauhallisessa ja turvallisessa ilmapiirissä. Sovellan työssäni psykologin pohjakoulutukseni ohella kokemustani ja täydennyskoulutuksiani mm. hyväksymis- ja omistautumisterapian sekä myötätuntokeskeisen terapian menetelmistä, kognitiivisesta terapiasta, hypnoterapiasta, positiivisesta psykologiasta, neuropsykologiasta, neurokirjosta ja oppimisvaikeuksista. Tutkittu tieto, laadukkaan vuorovaikutuksen vaaliminen ja psykologin ammattietiikka muodostavat työni kivijalan.”


Varaa aika

Tyhjennä valinnat

Lue lisää aiheesta

calendar-fullcrossmenu